АЛУМИНИЕВИ СИСТЕМИ

ProactveBG

Употребата на алуминиеви профили за врати и прозорци е позната още от края на 50-те години на XX век, но поради високата себестойност на суровината масовото налагане като заместител на дървената дограма е осъществено няколко десетилетия по-късно. С развитието на технологиите и натрупването на практически опит, различни производители започват да предлагат все по-приложими и универсални системни решения.


Студен профил

Предимствата на алуминия са лесната му обработка, здравина на огъване и усукване, устойчивостта на корозия и атмосферни влияния, практически неограничения избор на цветове, възможността за почти пълна преработка при необходимост от подмяна и т.н. След като цената на крайния продукт се понижава в определени граници през годините, основния недостатък на профилите от алуминий задълго остава високият коефициент на топлинни загуби или т. нар. коефициент на топлопреминаване. Алуминиевият профил е “студен” и създава повече възможности за образуване на конденз.


ТОПЪЛ ПРОФИЛ

Поради тази причина се е предпочитал за монтаж основно в по-горещи температурни пояси, щом става въпрос за постоянно обитавани затворени пространства. Впоследствие обаче започват да се произвеждат профили с т.нар. “прекъснат термичен мост” – поставяне на изолационна вложка от полиамид, която чувствително подобрява енергийната ефективност на алуминиевите профили. Това дава нов тласък в употребата на алуминиеви системи в жилищното строителство в умерения температурен пояс.

Алуминиевите системи заемат сериозен дял и при изграждането на фасади и фасадни елементи – както при новостроящи се сгради, така и при основен ремонт и освежаване на визията на стари конструкции.